
Viduslaikos pavāri savas ēdienu receptes turēja stingrā slepenībā. Lai atklātu vismaz dažas no tām, SIEUR SAUSIN nācās pilnībā iegremdēties tā laika atmosfērā un tikai ieejot sava, tālāspagātne, kolēģa tēlā, viņam izdevās šo-to atklāt.
Dziļas seno tradīciju zināšanas, teatralizētie kostīmi, aktiermeistarība un pavārmākslas virtuozais izpildījums, vienmēr ir radījis kā profesionāļu, tā gardēžu interesi.
Izcilais Renesanses domātājs Leonardo da Vinči uzskatīja sevi par kvalificētu pavāru. Šodien vēl par viņu varētu runāt kā par dietologu un higiēnistu.
Leonardo "Jaunā virtuve» (Nouvelle virtuve) tas ir izmeklētudelikatešu niecīgas porcijas,veidotas, kā skaistas kompozīcijas , dekorētas ar ābeļziediem un jauno pētersīļu dzinumiem.
Mūsu senči stingri ticēja,ka pārtikas un dzērienu kvalitāte nosaka dvēseles un ķermeņa stāvokli.
XIV gadsimta kodeksā var lasīt:
"Kulinārija - labākās zāles. Kur laba virtuve, tur nav vajadzīgs aptiekārs.".
<<<Atpakaļ uz sākumu