RU / EN

4/29/2013

Pirmā, radošā, šī pavasara bezdelīga

Dodam Jums iespēju iepazīties ar izstādes žūrijas priekšsēdētāja, LMA profesora Jura Gagaiņa redzējumu par šī pasākuma nozīmīgumu:
"Pirmā,radošā, šī pavasara bezdelīga  ir izstāde, kura šobrīd vieno sv.Pētera baznīcu Vecrīgā, Latvijas un Krievijas lietišķās mākslas māksliniekus idejās, iespaidos un mākslas darbos par Leonardo da Vinči tēmu.
Apsveicama un nozīmīga ir šī notikuma parādība: iespēja sabiedrībai vērtēt Leonardo idejas mākslinieku radošajos darbos pirmo reizi izstāžu vēsturē.Protams, organizatori jau paredz, kāda varētu būt nākamā izstāde, gan savlaicīgā projektā, gan citādā ekspozīcijā, jo šai tēmai ir neizsmeļamas attīstības iespējas, gan izstādes ceļi, interesi par sadarbību nākotnē izteikuši krievu kolēģi no Maskavas, gan Francijas.
Otrā izstādes vērtība ir tā, ka sabiedrības daļai, kuri sevi pieskaita pie lietišķās mākslas faniem, ir iespēja pēc ilgiem laikiem apskatīt  mūsu austrumu kaimiņa mākslinieku idejas, virzienus un arī neparastos materiālus viņu darbos.Interesanti ir karstās emaljas darbi, kuri drīzāk tuvojas tēlotājmākslas tradīcijām,bet pats materiāls (stikla klājums)ir ļoti vērīgs, jo Leonardo dzīves laikā, tieši Francijā, Limožā uzplauka sakrālā tēma karstās emaljas tehnikā.
Tiem, kuriem bija iespēja atnākt uz izstādes atklāšanu, kā neparasts pārsteigums bija unikālo dāmu cepuru kolekcijas demonstrējums, atbilstoši tēlam veidotais materiāls un forma.

Jāpiemin ir divi darbiņi Evai Kūtner, manai studiju biedrenei no Igaunijas, patiesībā tie ir vienīgie konceptuālās filozofijas pārstāvji šai izstādē. Māksliniece ir brīnišķīga, profesionāla igauņu rotkale.
Nepaejiet garām arī Kaļiņingradas dzintara mākslinieku darbiem. Jā, te varbūt mūsu mentalitātei dzintara materiāls apjaušams savādāk, bet atcerēsimies, ka iekarošanas rezultātā Krievija kļuva Kēnigsbergas mantiniece ar visām Palmikenes raktuvēm. Šis materiāls vēl joprojām ir iegūstams ļoti daudz, Kaļiņingradas dzintara muzejs ir lielākais tāds pasaulē un pulcina ap sevi vietējos amatierus, un nav šo tradīcijas pārmantošanas pazīmju, darbi satura ,stila un formas izvēles ziņā ir diskutabli, bet tehniski izpildīti meistarīgi.
Novēlu izstādes dalībniekiem un skatītājiem, īpaši caur viesu mākslinieku darbiem uzņemt Leonardo da Vinči ideju neizmērojamo enerģiju, kas rosinātu strādāt pie radošām idejām, sirdī pateicoties Leonardo, par neizsmeļamo mantojumu ikvienam no mums.
Īpašs paldies par sadarbību RIA Tours vadītājai Aijai Kļaviņai žūrijas darba organizēšanā un teicamā sadarbībā ar Krievijas partneriem Lianu Grigorjan, Andreju Gelodo un Marinu Korosteļovu."