RU / EN

3/30/2013

Laipni lūdzam, Igaunija!

Otto Tammerajds, Alberts Hanzens, Ede Kurrelj, Arsenijs
Meļder, Leiļi Kuļdkep un Kadri Mjalk - vēstures zelta fonds  metāla mākslas apstrādē. Juvelieru, metāllējēju, kalēju darbnīcas Igaunijā eksistē jau no  XIV gadsimta.Par to liecina muzeja kolekcijas,baznīcas un ēdnīcas trauki,ieroči,rotaslietas. Vecās pilsētas torņus senatnē rotāja  kalti vēj rādītāji. Igaunijas tautas tērpi ir ļoti bagāti ar metālisku apdari. Uz izstrādājumiem eksistēja darbnīcas un autora atzīmes ar veidotāju vārdiem.
Tradīcijas dzīvo šeit!


Urve Kuttener - Igaunijas māksliniece, lietišķās mākslas meistare  un juveliera mākslas pārstāve.Igaunijas metalurgu savienības priekšsēdētāja. 
Urve Kuttener kompozīcijas vienmēr ir oriģinālas.Gracioza metāla vadiņu aušana rada aizmirstu lietu tēlu. Gaisma – viens no kompozīcijas faktoriem – kas vēl vairāk izceļ noslēpuma ilūziju.Aiz vitrīnās logiem mirdz silta gaisma no zelta un sudraba rotaslietām. Maigi spīd rubīni un topāzi, emalju virsmas pārlejas ar visam varavīksnes krāsām.
Urve Kuttener darbu iekšienē tiek radīta mazas lādītes, svētas relikvijai,  sīki plastiki objekti, juvelierizstrādājumi.Par tāda darba individualitāti nevar kļūdīties – tas ir meistara izstrādājums.